In samenwerking met het Zeeuws Archief is de collectie ‘Stukken betreffende de meekrapteelt’ (toegang 5133) gedigitaliseerd. Scans van de stukken zijn online te bekijken via onze website.

Het Zeeuws Archief heeft de afgelopen jaren het archief van de Koninklijke Maatschap De Wilhelminapolder gedigitaliseerd. In de Wilhelminapolder op Zuid-Beveland werd onder andere meekrap verbouwd. Meekrapwortels werden gebruikt als grondstof voor rode kleurstof. Ze werden verwerkt in zogenaamde meestoven. De meekrapteelt was kenmerkend voor heel zuidwest-Nederland, waaronder Goeree-Overflakkee. Om die reden is ook de collectie ‘Stukken betreffende de meekrapteelt’ van het Streekarchief Goeree-Overflakkee meegenomen in het digitaliseringsproject.

Meekrapteelt op Goeree-Overflakkee

Ook op ons eiland was meekrap een belangrijk landbouwgewas en waren er verschillende meestoven. Straatnamen als Stoofweg, Stoofhoek en Stoofhof herinneren aan deze verdwenen bouwwerken. U kunt hier meer lezen over de meekrapteelt op Goeree-Overflakkee.

Gedigitaliseerde stukken

De gedigitaliseerde collectie bevat een aantal interessante stukken. Bijvoorbeeld het bestek voor de bouw van een meestoof bij Ouddorp (inv.nr. 10) en een ‘memorije van uijtreekeninge’ (inv.nr. 25). In dat stuk wordt berekend hoeveel een meestoof de partenhouders (aandeelhouders) zal opleveren. Ook zijn er drie bouwtekeningen voor een onbekende meestoof gedigitaliseerd (inv.nr 11).

Meekrapstukken in andere archieven

Stukken over de meekrapteelt op Goeree-Overflakkee vindt u ook in andere archieven. Bijvoorbeeld in de archieven van de gemeentes Ouddorp, Roxenisse en Middelharnis. Deze stukken zijn nog niet gedigitaliseerd. U kunt deze stukken bekijken op de studiezaal van het Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Digitaliseringsproject Zeeuws Archief

Bekijk ook: