Opkomst van het toerisme (1932)

Uit oude boeken blijkt, dat enkele honderden jaren geleden mensen van Flakkee in de zomermaanden naar Ouddorp trekken om te genieten van het landschapsschoon en de zeewind. Toch is het strand lange tijd niet de plek waar toeristen komen, slechts een enkele strandjutter is er zeker na een storm te vinden

Eind negentiende eeuw verandert dat in Nederland. Met de komst van de tram op Goeree-Overflakkee gaat het toerisme naar Ouddorp als kustplaats langzaam maar zeker grotere vormen aannemen. De eerste zomerhuisjes en strandpaviljoens verrijzen en rond 1910 wordt een wandelkaart van Ouddorp uitgegeven. Het zijn vooral liefhebbers van natuur en rust die Ouddorp bezoeken. Het jaarlijks schoolreisje van de kinderen op Goeree-Overflakkee gaat vaak naar het strand van Ouddorp.

In december 1931 komen ongeveer 120 personen uit Ouddorp en omgeving bijeen om te spreken over de oprichting van een Vereniging Voor Vreemdelingenverkeer (VVV). De VVV Ouddorp aan Zee gaat in 1932 van start. Het eerste ‘wapenfeit’ van de nieuwe vereniging is de uitgifte van een ansichtkaart. Bovendien wordt besloten een eigen kampeerterrein aan te leggen. In de jaren dertig groeit het aantal toeristen. Zij komen met tenten, huren één van de nog weinige vakantiehuisjes of logeren bij iemand. Veel Ouddorpers kunnen wat bijverdienen door kamers te verhuren aan toeristen. 

Na de oorlog neemt het aantal toeristen naar Ouddorp snel toe. Het Noorderstrand is echter moeilijk bereikbaar. De meeste wegen rondom Ouddorp zijn onverhard en de wens de tramlijn door te trekken naar het strand is nooit in vervulling gegaan. In 1951 komt de Oosterweg gereed. In de jaren die volgen groeit Ouddorp uit tot een drukbezochte familiebadplaats. Er komen meer vakantiehuisjes, kampeerterreinen en vanaf de jaren zestig zijn er steeds meer caravans te zien.