Goeree en Overflakkee waren eens twee afzonderlijke eilanden. Over de ontstaansgeschiedenis van Goeree is maar weinig bekend. Het eilandje heeft een hoge ouderdom. Overflakkee is aanmerkelijk jonger en in zijn geheel door mensenhanden gemaakt met hier en daar wat hulp van de natuur.

Op de hieronder opgenomen foto's zien we het eiland langzaam ontstaan. De eerste inpoldering is Dirksland in 1416 andere bedijkingen zouden spoedig volgen. In 1751 wordt een dam gelegd tussen Goeree en Overflakkee en is er sprake van één eiland.

Op de kaart hiernaast zien we het eiland langzaam ontstaan. De eerste inpoldering is Dirksland in 1416, andere bedijkingen zouden spoedig volgen. In 1751 wordt een dam gelegd tussen Goeree en Overflakkee en is er sprake van één eiland.

Filmpje

Leerlingen van de CSG Prins Maurits uit Middelharnis hebben  in het kader van het project X5 een filmpje gemaakt over de manier hoe het ontstaansproces zich op Overflakkee polder voor polder heeft ontvouwd. De basiskaart die gebruikt wordt geeft de situatie in 1751 weer, toen Goeree en Overflakkee zoals gezegd door een dam verbonden werden.

Filmpje afspelen via YouTube